یکی از مسائل مهم که در رابطه با برنج باید دانست دسته بندی هایی است که برای این محصول صورت میگیرد چرا که دانستن این دسته بندی ها به شما کمک میکند تا انتخاب درستی متناسب با نیاز و ذائقه خود در خرید برنج داشته باشید برای همین در ادامه قصد دارم به ان بپردازیم.
دسته بندی برنج ایرانی بر اساس سه معیار اصلی صورت میپذیرد که عبارت است از :
1.شکل ظاهری برنج
بر اساس شکل ظاهری برنج را میتوان از لحاظ رنگ و اندازه دانه ها تقسیم بندی کرد.
در دسته بندی از لحاظ رنگ, برنج به دو گروه برنج سفید و برنج قهوه ای تقسیم میشود که در واقع برنج قهوه ای همان برج سفید است اما در هنگام تبدیل شالی به برنج یک لایه کمتر پوست گیری شده تا لایه ای از سبوس بر روی ان بماند که همین مسئله باعث شده تا برنج قهوه ای ارزش غذایی بیشتری نسبت به برنج سفید پیدا کند.
از نظر دانه بندی هم برنج های ایرانی غالبا به دو دسته دانه بلند و دانه گرد میتوان تقسیم کرد که اکثرا در گروه دانه بلند و رقم های اندکی مانند برنج عنبربو در گروه دانه گرد ها تقسیم بندی میشوند.
برنج های دانه بلند به دلیل قد کشیدن و ظاهر خوب بعد از پخت بیشتر از برنج های گرد شکل مورد استقبال قرار گرفته است و طرفدار بیشتری در بین ما ایرانی ها دارد.
2.گونه برنج
برنج ایرانی را از لحاظ نوع و گونه میتوان در دو گروه صدری و طارم تقسیم بندی کرد که هر کدام از آنها دارای انواع مختلفی هستند اما نکته مهم ان است که بدانیم تفاوت چندانی بین این محصولات نیست و از لحاظ کیفیت هر دو دارای کیفیت پخت, عطر و طعم مناسبی هستند
انواع طارم : طارم محلی - طارم هاشمی - طارم بینام یا امراللهی - طارم سنگی - طارم دیلمی و ...
انواع صدری : صدری دم سیاه - صدری هاشمی - صدری علی کاظمی - صدری حسن سرایی و ...
3.میزان محصول برداشتی برنج در واحد هکتار
از مهم ترین دسته بندی های که برای محصول برنج میتوان نام برد گروه بندی برنج بر اساس میزان محصول برداشتی برنج در یک هکتار است چرا که این مسئله تاثیر بسیاری بر قیمت محصول دارد.
انچه باید بدانید برنج های کم محصول به گونه های میگویند که میزان برنج برداشتی ان در یک هکتار زمین چیزی حدودا بین 2.5 تا 3 تن برنج است در حالی که در گونه های پر محصول این مقادیر حدودا بین 3.5 تا 4.5 و بعضا تا 5 تن است.
حال با این تقسیم بندی نوبت ان است که بدانیم هر کدام از محصول ها در کدام گروه قرار خواهند گرفت که در ادامه خدمتتان بیان میکنم :
به صورت کلی برنج های کم محصول ذاتا برنج های با کیفیت تری نسبت به برنج های پر محصول هستند البته این مسئله میتواند کاملا نسبی و وابسته به شرایط باشد چرا که کیفیت در برنج به عوامل زیادی بستگی دارد که در متنی جدا گانه بیان خواهم کرد به همین دلیل ممکن است برنج پر محصولی را خریداری کنید که کیفیت به مراتب بالاتری نسبت به یک نوع برنج کم محصول داشته باشد بنابراین صرفا کم محصول یا پر محصول بودن برنج دلیل بر کیفیت بالا یا پایین ان نیست اما این موضوع تاثیر زیادی بر قیمت برنج دارد به همین دلیل شاهد قیمت بیشتر کم محصول ها نسبت به پر محصول ها در بازار هستیم.